FAQ items aan het laden...
Houtsoorten2017-02-02T13:41:05+01:00

Houtsoorten

bij StalenInterieurs

Bij StalenInterieurs.nl werken we uitsluitend en alleen met goed geselecteerd hout. Wij gebruiken bijvoorbeeld  voor binnen alleen gedroogd eiken voor de tafels.

Hout vocht gehalte is tussen de 10 en 16 %. Hierdoor weten wij ook zeker dat het hout minimaal zal gaan werken. Houten bladen die ingesloten zijn met een rvs frame hebben altijd ruimte tussen het rvs en hout van 2,5 mm aan alle kanten. Dit om ervoor te zorgen dat het hout bij uitzetten niet bol gaat staan. Hout is een natuurproduct , dus hout zet altijd uit en krimpt dus ook weer. Tijdens het uitzetten of krimpen kunnen er scheuren ontstaan wanneer het vocht gehalte in de ruimte waar in de tafels staan niet goed is.

Ondanks de grote zorg die we hier aan besteden, kunnen we geen garantie geven op houten meubelen, omdat dit altijd afhankelijk blijft van de invloeden bij de klant.

Houtsoorten

Europees eiken

Eiken hout is de meest voorkomende houtsoort voor de interieurbouw. Wij werken hier dan ook het meeste mee. Eiken hout geeft een mooie rustige sfeer in je woonkamer door zijn lichte kleur. Meestal worden er stalen of eiken houten poten gekozen onder een eiken tafelblad. Met stalen poten heeft u een mooi contrast tussen licht en donker. Met RVS krijg je een meer subtiele combinatie. Bijna alle eiken meubelen worden gemaakt van europees eiken.

Amerikaans noten

Amerikaans noten hout is ook een vrij populaire houtsoort. Als het behandeld is met een olie komt de nerf en de mooie tekening van het hout echt naar boven. Deze houtsoort heeft een verrassende vlammende tekening. Meestal combineren wij Amerikaans noten met een modern onderstel van RVS. Prachtig ook om er een zuil, een salontafel of bijvoorbeeld een tv-meubel van te maken.

Padoek

Padoek is geen bekende houtsoort, maar heeft wel een prachtige kleur. De tekening in het hout komt overheen met teakhout. Padoek hout heeft een rood- oranje-achtige kleur. Padoek hout staat prachtig in combinatie met een strak RvS onderstel. Padoek is nog een vrij exclusieve houtsoort. Met dit hout krijgt u altijd een unieke eetkamertafel die nog niet bij veel mensen in huis staat.

Amerikaans Kersen

Licht- tot donker roodbruin van kleur met grijsachtig spinthout. Kersen hout heeft een mooie warme kleur en is daarom ook zeer geliefd. Het hout heeft vaak een fijne en vale nerf. Kersen hout is zeer makkelijk te bewerken en daarom ook super geschikt voor prachtige meubels. Behandeld met een lak of olie komt deze mooie houtsoort nóg beter tot zijn recht.

Iepen

Iepenhout heeft vaak een vaste structuur, echter wordt deze afgewisseld met mooie vlamtekeningen en grove houtnerven. Het hout is licht tot een beetje dof donkerbruin gekleurd. Behandeld met een olie of lak creëert iepen een kalme en warme sfeer. De iepenboom is bijna overal ter wereld te vinden. Er bevinden zich dus vele varianten van iepenhout die allemaal toch net even iets anders zijn. Zo is Canadees iepen vele malen harder en taaier dan de Japanse of Europese iep.

Olijfhout

Het eerste wat opvalt bij olijfhout is zijn prachtige en vaak vreemde nerftekeningen. Het hout zit vaak vol met lang doorlopende donkerbruine of zelfs bijna zwarte strepen. Olijfhout kleurt zich licht tot donkerbruin en heeft over het algemeen een olijfgroene waas over zich. Bij het opschuren van dit erg harde hout komt er vaak een olijfgeur vrij, die zich heeft verstopt onder de nerf. Deze prachtige houtsoort kan bijvoorbeeld geweldig dienen als side table aangezien de olijfboom vrij smal is.

Wengé

De zeer donkere kleur is kenmerkend voor deze houtsoort. Doordat dit hout aan licht wordt blootgesteld veranderd al snel de geel-bruinige kleur in een donkerbruine tint. In deze houtsoort wisselen zich donkerbruine en zwartbruine strepen, met een de kern vaak een fraaie vlamtekening. Wengé in uitermate geschikt voor prachtige meubels met een donker uiterlijk. Verschillende nabehandelingen kunnen diverse effecten op deze houtsoort creëren.

Zebrano

de donkerbruine houtnerven, die bijna evenwijdig over lengte van de boom lopen, doen de naam van deze houtsoort eer aan. De strakke donkerbruin tot zwarte aderen verspreiden zich over de gehele doorsnede van de boom en in de kern bevindt zich vaak een duidelijk vlamtekening. Dit zorgt natuurlijk voor een prachtig effect. Zebranohout biedt een wild en decoratief uiterlijk en is daarom zeer geschikt voor prachtige meubelstukken.

Esdoorn

Deze houtsoort ziet er vrij blank en vaal uit. Het heeft erg dunne nerven die licht van kleur zijn. Esdoorn is wit of crème van kleur en heeft een zijdeachtige glans. Tussen het kernhout en de spint zit ook vaak weinig kleurverschil. Vroeger was Esdoorn al een zeer gewilde houtsoort bij meubelmakers door zijn kleur en bewerkbaarheid. Nu nog is deze houtsoort erg gewild om prachtige meubels van te maken.

Essen

Essenhout, niet te verwarren met Esdoorn, is erg decoratief vanwege de donker tot lichtbruine nerven op het crème of witgele hout. Deze houtsoort vertoont duidelijke vlamtekeningen en is daarom zeer geschikt voor mooie meubelstukken. Het hout is ook zeer flexibel en makkelijk bewerkbaar, daarom is dit een veel gebruikte houtsoort voor meubels, trappen, vloeren en zelfs sporttoestellen.

Go to Top